Rock&Off album godine – sretno žiriju, jer konkurencija je gusta!

U glazbeno vrlo produktivnoj i šarolikoj godini, neki su se ipak istaknuli svojom kreativnošću i autentičnošću. Tako se preko 90 novinara i glasača iz najvažnijih domaćih medija odlučilo nominirati sedam albuma za Rock&Off album godine, a tko će s najboljeg tuluma u gradu otići s nagradom saznat ćemo 2. veljače u Tvornici Kulture.

 

Baba Yaga – „Musaka“

Veteranski trio hrvatske glazbene scene, sastavljen od Jadranke Ivaniš Yaye (Jinx), Saše Antića (TBF) i producenta Marca Grabbera „Baba Yaga“, u 2023. javnosti je predstavio svoj prvijenac „Musaka“. Ovaj slojevit glazbeni pothvat uspijeva izbalansirati želje i pozdrave svake trećine ovog sastava, no među kritikom se najviše ističe citat Ivane Lulić (glazba.hr): „Musaka nije prazna, ima dovoljno mesa, ali treba malo kopati vilicom po tanjuru“.

 

IDEM – „poyy“

Rijetko kad se nekoliko različitih redakcija složi oko najboljeg albuma godine, ali se Antun Aleksa, umjetničkog imena IDEM, ipak ove godine sa svojim albumom „poyy“ našao na vrhu brojnih popisa. Iako ga autor sam proziva „bedroom indie diy post pop punk smećem“, „poyy“ je u 2023. godini svojom autentičnošću odzvonio ne samo među kritikom, nego i među publikom.

 

Klinika Denisa Kataneca – „Kao zao kor“

Ljubiteljima jedinstvenih vokala i folk rock psihodelije „Kao zao kor“ Klinike Denisa Kataneca bit će savršen soundtrack za ovu hladnu zimu. Ovaj kvartet s kantautorom Denisom Katanecom na čelu definitivno nisu žrtve takozvanog sophomore syndromea jer „Kao zao kor“ dokaz je u potpunosti opravdane uvjerenosti koje cijeli sastav ima u svoju vještinu i umjetnički izražaj.

 

M.O.R.T. – „Samo hrabro i bez veze“

Peti studijski album ove sinjske četvorke je točno takav kako ga je opisao novinar Ivan Laić (ravnododna.com): nepatvoreni pankerski gnjev. U doba društvene pasivnosti, osvježavajuće je vidjeti i čuti Hrvate kojima najdraži sport nije kukanje, usprkos tomu što je album nastao tijekom lockdowna, u vrijeme kada su takvi bili najglasniji. Posebne pohvale gospodi što su se vratili pjevanju na hrvatskom jeziku, pa i na sinjskoj ikavici!

 

Nina Romić – „Jezero“

U svom petom studijskom albumu „Jezero“, Nina Romić pokazuje poseban fokus te ljepotu u jednostavnosti i akustici koju vidimo samo u iskusnim kantautoricama. Imao je Tolstoj pravo kad je rekao da su od svih ratnika najjači vrijeme i strpljenje, jer pet godina čekanja za ovaj se album apsolutno isplatilo.

PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS – „Vesna“

Ovi veterani hrvatske rock scene albumom „Vesna“ dokazali su da se čak i nakon više od trideset godina na sceni uvijek isplati rasti i možda čak malo i riskirati. U svom prvom albumu u deset godina, Pipschips&videoclips prisjećaju se svoje mladosti, a neizbježnom starenju doskaču revitalizacijom zvuka, potvrđujući kako je možda ključ vitalne karijere upravo prihvaćanje kako s vremenom treba ići ruku pod ruku, a ne od njega bježati.

 

Vojko V – „Dvojko“

Još jednog izvođača nije „puknuo“ sophomore syndrome, a to je jedini hip hop izvođač u ovoj kategoriji. Ovaj splitski reper nastavlja dokazivati kako se, sviđao se on nekome subjektivno ili ne, u isto vrijeme glazbenik ne treba bojati tema o kojima neki možda ne žele razgovarati i u isto se vrijeme shvaćati ozbiljno. Od vješto odabranih i iskorištenih sampleova do cijele pjesme koja se rimuje sa svojim naslovom, „Dvojko“ je opravdano jedan od najiščekivanijih albuma godine.

 

Kako će žiri odlučiti uz ovako raznovrstan izbor, vidjet ćemo 2. veljače na najboljem tulumu u gradu. Vidimo se tamo!

 

A dok čekate tulum, glasajte za svog najdražeg izvođača za Iskonovu nagradu publike! Ove su godine nominirani: Baba Yaga, Groovetastic, Grše, IDEM, Klinika Denisa Kataneca, Let 3, M.O.R.T., Natali Dizdar, Nina Romić, PIPSCHIPS&VIDEOCLIPS, TV EYE, Zimizelen i Živa, a glasati možete jednom dnevno od 19. siječnja!

 

Ida Klemenčić

Tekstovi koji predstavljaju nominirane izvođače u devet kategorija šeste nagrade Rock&Off djelo su polaznika treće Male škole Rock&Off novinarstva, dijela sve šire Rock&Off platforme koja, osim dodjele Nagrade, okuplja projekte Skener, Radio, Tour i Kamp, kako bi dodatno popularizirala Rock&Off scenu i njene vrijedne sudionike.

logo