Jazz&Off: ima neka etno veza…

Ovogodišnja kategorija Jazz&Off izvođača godine nezavisne glazbene novinarske nagrade Rock&Off aktualni je popis domaćeg “tko je tko” hrvatske jazz scene: Borna Šercar's Jazziana Croatica, Chui, Filip Pavić, Mimika Orchestra i Pavle Miljenović Quintet. Najboljeg među njima saznajemo na petoj dodjeli Rock&Off nagrada u zagrebačkoj Tvornici kulture, 3. veljače.Narodne priče i mitovi inspirirali su Bornu Šercara da svom projektu Jazziana Croatica pridruži ekipu ansambla Lado. Rezultat je album “Untamed”, neukroćena kombinacija etno elemenata i jazza: od vještica s Kleka do ribara Palunka, hrvatska mitologija nikad nije zvučala ovako uzbudljivo! Kakav je to jazz&off bez Chuija i Tonija Starešinića u kategoriji? Jedan od naših najzaposlenijih glazbenika i autora te njegova vjerna posada svemirskog broda za ovu su nam godinu pripremili album “Zagreb - Berlin”. Prva, zagrebačka polovica albuma priprema je za lansiranje, a druga, soundtrack nijemog filma “Berlin - simfonija velegrada”, probijanje atmosferskog štita i let u bespuću improvizacije i muziciranja. Kad ne prati glazbenike s pop scene, gitarist Filip Pavić svu svoju umjetničku pažnju posvećuje vlastitoj autorskoj priči. Nakon prvog albuma “Terra incognita”, zakoračio je u “Labyrinth Songs” i pronašao svoj zreliji zvuk, inspiriran jazz tradicijom i etno elementima, od domaćeg podneblja do brazilskih i arapskih alikvota. Mimika Orchestra Maka Murtića u 2022. predstavila je dugoočekivani album “Altur Mur” te jazz&off kategoriji donijela još jedan doprinos suzvučja jazz eksperimenata i etno tradicije. Ozbiljan i usredotočen, Murtić je spiritus movens koji, uz glazbene, zaslužuje i čestitke za uspješan management zahtjevnog projekta kao što je Mimika Orchestra. Nakon “Upper structures”, novi album “Arrivals” Pavlu je Miljenoviću priskrbio novu nominaciju u kategoriji. Kako navodi glazbena kritika, “Arrival je harmonijski i melodijski kompleksnije ostvarenje u odnosu na prethodna dva albuma”, a Miljenović njime šalje ozbiljnu prijavu za jednog od nositelja domaćeg jazza u desetljećima pred nama. Ove godine svi fanovi rock i žanrovski povezane glazbe mogu dati svoj glas jednom od 20 nominiranih izvođača, a najsretniji će biti nagrađeni izuzetno vrijednim glazbenim poklonima iz Bowers&Wilkins asortimama. Za Iskonovu nagradu publike nominirani su:
Bad Daughter, Barbara Munjas, Chui, Darko Rundek & Ekipa, Detour, Djeca!, Edo Maajka, Eliot Alma, Eni Jurišić & Matija Cvek, Ether, Hladno Pivo, Hram, Ivan Grobenski, J. R. August, Mary May, Miach, Pips, Chips & Videoclips, Porto Morto, ST!LLNESS i Tidal Pull.
Glasovati se može jednom dnevno do 1.2.2023. godine, a pobjednik će biti proglašen na dodjeli Rock&OFF nagrada u Tvornici kulture 3.2.2023. godine.

Glasuj ovdje: https://www.iskon.hr/Rock-Off 

"Najbolji tulum u gradu" odnosno centralna dodjela nagrada Rock&Off održat će se 3. veljače u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Sve novosti i aktualnosti nagrade pratite na službenoj web stranici www.rockoff.hr ili na Rock&Off Facebook stranici. Pokretač nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, a koproducenti su Tvornica kulture i Unison, uz Iskon kao glavnog sponzora.

logo