Rock&Off intervju – The Siids

Donosimo seriju intervjua polaznika Male škole Rock&Off novinarstva s nominiranima za treću dodjelu Nagrada Rock&OFF!

Dvojac THE SIIDS strpljivo čeka povratak nastupa: „Najbitnije nagrade su nagrade publike, ali publika te nagradi ako dolazi na koncert – to je nagrada publike, ona najbitnija.“

Stanislav Grdaković i Darko Terlević već su domaći na Rock&Offu, konkretno u kategoriji Electro&Off izvođač godine – njihov ih je prvijenac „Brutalist“ prošle godine učinio dobitnicima, a i ove su godine s tim istim albumom pronašli svoje mjesto pod nominacijama. Iako na ovogodišnjoj dodjeli Rock&Off nagrade nisu nastupali kao riječki tandem THE SIIDS, Darko je ipak zasvirao na pozornici, ali s Borisom Štokom tijekom izvedbe pjesme nominirane za Pjesmu godine, „Uvijek dio mene“, čiju su glazbu zajedno napisali.

Iz prošloga dubinskog intervjua sa SIIDSima znam da je Darko za vrijeme prvoga vala samoizolacije odgledao svih 5 sezona američke kriminalističke dramske serije „Breaking Bad“, pa sam ih uhvatila poslije dodjele i pitala kako su preživjeli ostatak godine i, osim live stream nastupima i suradnjom s Parafima, čime su se bavili: „Pa godina je, što se nas tiče glazbeno i što se svirki tiče, a što je i najbitnije, katastrofa, naravno. Odradili smo 4 koncerata lani i to je loše, ali s druge strane smo se fizički možda malo odmorili, nije bilo toliko ludovanja“, nasmijao se Stane na to i nastavio ozbiljno: „Pa smo si dali vremena da radimo novi materijal koji je u dobroj fazi da bude jako brzo gotov. Morali smo si uzeti dobru stranu ovoga, cijele ove situacije. To je najbitnije – uzeti iz toga ono što možeš uzeti, a uzeli smo vrijeme. Dobili smo vrijeme, koje nismo trošili na druge stvari, nego smo se posvetili sebi i glazbi. Tako da se nadam, evo, do kraja ove godine da je album vani.

U odgovoru se na moje jedino logično popratno pitanje istaknula ona ista zbunjenost i izazivanje sposobnosti prilagođavanja abnormalnoj situaciji koja je snašla cijeli svijet. Ono „hoće se otvoriti – neće se otvoriti“, „moramo se cijepiti – ne moramo se cijepiti“, „uvodimo online – prekidamo online“ i sve ostale „povuci – potegni“, „drž' – ne daj“ iz prošle godine i u glazbenu se svijetu manifestiraju u svojem autentičnom obliku: „svirat ćemo – nećemo svirati“, „sutra ćemo izdati – preksutra ćemo izdati“. S tom zbrkom na umu, dečki se dobro i snalaze. Nakon što su dali neki okvirni vremenski period u kojemu možemo očekivati njihov drugi album, početak sljedeće godine ili kraj ove, Darko je jednostavno zaključio: „A nećemo sad datume nikakve davati, ali uglavnom imamo novi singl s dolazećeg albuma. Da li jesen ili druge godine – vidjet ćemo kakvo će stanje biti. Mislimo da nije neka žurba“, na što se Stane nadovezao: „Da, jer ako ga damo van, a ne možemo ga svirati, onda nema smisla. To nam se s ovim dogodilo“, nasmijao se pa potvrdio: „Ne bismo to htjeli ponoviti.“ No, osim sljedećeg albuma, s njihovih se profila društvenih mreža iščitava da možemo očekivati neku glazbu i prije istog, pa je Darko pojasnio: „Još planiramo nešto s ovog albuma izbaciti u nekakvoj drukčijoj verziji, nešto što smo nedavno baš snimali, još nekakve akustike.

S obzirom na to kako se dobro nose s navedenom situacijom, zanimalo me je koje im se misli motaju po glavama dok se suočavaju s negativom: „Moraš iskoristiti ovo vrijeme najbolje što možeš. Znači, moraš s ovog što je negativno fokus preusmjeriti na sebe. Negativno je to što nemaš svirki, nemaš kontakt s ljudima, ali zato imaš sebe i rješavanje nekih svojih stvari, sam sa sobom, u nekakvom svom svijetu, pa se nadam da će i taj materijal što završavamo biti malo intimniji od ovog što je bio prije“, objasnio je Stane.

Intimnije podrazumijeva ranjivije, i javno to objaviti zahtijeva nešto veću hrabrost. U tom slučaju, možda tek tada nominacije i nagrade ispunjavaju svoju stvarnu svrhu. Na pitanje što im, ako uopće, one znače, Stane je spomenuo treću vrstu nagrade koja im je važnija od nominacija i kipića: „Najbitnije nagrade su nagrade publike, ali publika te nagradi ako dolazi na koncert – to je nagrada publike, ona najbitnija. Ovo što nagrađuje struka je drugi aspekt rađenja glazbe, koji je jednako važan i hvala im na tome što su nas nominirali. Evo, lani smo i dobili nagradu, ove godine smo bili u nominacijama. Baš im hvala na tome, to nam je svakako nekakva motivacija za raditi dalje. Mi smo lani izdali prvi album i odmah smo upali na nominacije i dobili, a sad smo s istim tim materijalom opet u kategoriji i zapravo bolje nismo mogli ni očekivati.“ 

Irena Grgić

logo