Dokazi teorije Velikog praska domaće glazbe!

Prošla glazbena godina izrodila je desetke zanimljivih novih bendova, svježih svjetonazora i šarolikih stilova, no glazbena kritika i mediji izdvojili su Kensington Lima, Rezerve i Ogenj kao kandidate za „Veliki prasak“ Rock&Off glazbene nagrade. Tko je od njih najviše impresionirao kao novi izvođač i tko je najbolje u praksi savladao teoriju velikog praska, saznat ćemo na završnoj dodjeli nagrade u zagrebačkoj Tvornici Kulture, 31. siječnja.

 

Kensington Lima započeo je kao kantautorski projekt Josipa Radića, a sada je to punokrvni rock bend koji na pozornicu donosi svoju kombinaciju nježne americane, garažnog zvuka i nostalgičnog rocka. Debitantski album „May“ našao se na većini godišnjih izbora najboljih ostvarenja godina, a domaći kritičari opisuju ga kao „materijal koji zaslužuje pažnju glazbenih časopisa Mojo i Uncut“. Nastup na završnoj dodjeli Rock&Off nagrade uvertira je prvog samostalnog koncerta u klubu KSET, 15.2., i novih upisa u rastuću pjesmaricu ovog glazbenog „craft“ kolektiva.

 

Nadjenuvši im nadimak „koprivnički Dropkick Murphys“, glazbena kritika iskoristila je prečicu za opis ovog nesvakidašnjeg glazbenog peterca, no istina je da je Ogenj mnogo više od toga. Standardnoj punk postavi (i modnom izričaju na tragu Specialsa!), dodali su tamburicu i violinu, a na žestoke riffove i energični pristup nadogradili su tekstove na kajkavskom jeziku. Album „Domaj“ i dvanaest folk punk pjesama u svojih 39 minuta donose sve što vam treba za dobar tulum, ali i živi nastup poput njihovog, ne tako davnog, promotivnog koncerta u Tvornici nakon kojeg nije bilo nezadovoljnog lica u krugu od kilometra.

 

Makarske Rezerve upoznali smo kao pobjednike RockOff festivala 2016., a dvije godine kasnije dobili smo i njihov autorski album prvijenac, „Ravno u zamku“. Na bini su samouvjereni i beskompromisni, odajući dojam puno starijeg i iskusnijeg benda, a njihove pjesme slušatelje podsjećaju na najsjajnije trenutke domaćeg novog vala i svih njegovih daljnjih pritoka. Bendu je, priznaju, dosta usporedbi s Đavolima, Filmom i Psihomodo Popom te svakom novom svirkom i singlom uspješno izbjegavaju zamke svrstavanja u pojedine ladice. Ono što je neupitno je da je riječ o ekipi koja se s klupe za rezerve prometnula u glavne zvijezde domaće glazbene scene!

 

Za desetu kategoriju, Nagradu publike, svi zainteresirani mogu glasati do 30. siječnja za jednog od kandidata na platformi https://www.iskon.hr/Rock-Off i osvojiti odličnu glazbenu nagradu MARSHALL zvučnik ili slušalice.

 

Prijenos dodjele nagrade moći će se pratiti na Iskon.TV-u, na posebnim Rock&Off kanalima (Rock&Off HD kanal 521 / Rock&Off SD kanal 511), koji će s emitiranjem početi nekoliko dana ususret samoj dodjeli.

 

Pozivnice za dodjelu nagrada "Rock&Off“ za zainteresiranu širu javnost mogu se, dok ih još ima, preuzeti na tri lokacije:

 

Tvornica kulture, Lj. Posavskog 1, radno vrijeme (Mali pogon): Pon – pet: 07 – 23h

 

Rockmark, Berislavićeva 13, radno vrijeme: Pon – pet: 09 – 20h, subotom: 10 – 14h

 

Unison, Brozova 8a, radno vrijeme: Pon – pet: 09-16h

 

Iskonov štand u Areni Centar Zagreb, Ul. Vice Vukova 6, radno vrijeme: Pon – pet: 10 – 21, vikendom 09 – 21h

 

www.rockoff.hr

 

Rock&Off Facebook

logo